De uitvinding van de frikandel

IZICO heeft als doel om “your favorite snacking company” te worden. IZICO werkte voorheen onder de namen Beckers Benelux en Favory Snacks en heeft daarmee en rijke historie in het produceren van lekkere snacks. In deze historie ligt ook de uitvinding van de frikandel in 1958.

De frikandel is uitgevonden door Jan Bekkers; een van de acht kinderen van slager Jan Bekkers aan de Molenstraat in Deurne. In het begin van de jaren vijftig bezocht Jan jr. Amerika. Daar ontdekte hij wat later de ‘snackcultuur’ zou heten. In Nederland bestond dit nog niet. De enkele frituren die er in Nederland waren verkochten alleen frietjes en een knakworstje. Boordevol goede ideeën keerde hij terug naar Nederland.

In 1958 zette Jan zijn eerste stappen in de snackwereld in een kippenhok achter de slagerij van zijn vader. Hij begon met knakworstjes in glas en ragout voor kroketten. En het waren de knakworstjes die hem aan het denken zetten, want die waren niet geschikt om te frituren. Die gedachte koppelde hij aan de ontbijtworstjes die hij in Amerika had gegeten. Het inspireerde hem tot het maken van een worst zonder velletje: de frikandel.

De eerste frikandellen kregen vorm in een overdwars opengezaagd boterhamworst blik. Later gebruikte hij een stopbus – een machine uit de slagerij waar worst mee wordt gemaakt. Omdat de snack wat licht van kleur was, voegde hij Buisman toe (een donkerbruin poeder van gebrande, gekarameliseerde suiker om de smaak van koffie te verbeteren). De frikandel werd onmiddellijk een groot succes.